Jak kombinovat šperky s oblečením a doplňky

Tohle téma se na první pohled může zdát jako docela snadné k provedení v praxi. Není však v každého silách, dokonale sladit jeden šperk s druhým a vykouzlit tak perfektní outfit. I zde existují určitá pravidla, při jejichž dodržování se stanete „hvězdou“ v místnosti a určitě získáte nejedno milé slůvko obdivu. Jak tedy kombinovat šperky s oblečením a udržet se na tenké hranici mezi šik a nevkusným outfitem?

Kombinace šperků různých druhů

Řídíte se pravidly, která určovala styl v minulém století? Pak na ně rychle zapomeňte. Řiďte se módními aktuálními trendy, které zahrnují také pravidla kombinování šperků společně s oblečením. Pro sestavení perfektního outfitu však nejprve potřebujete vědět, jak kombinovat šperky mezi sebou. O jaká konkrétní pravidla jde?

Kombinace zlata a stříbra

Časům, kdy se kolemjdoucí při pohledu na vaše zápěstí ověšené zlatem a stříbrem pohoršovali, již dávno odzvonilo. Naopak – tato nestandardní kombinace je považována za znak rebelství a svému nositeli dodá šmrnc. Ovšem abyste nespadli do propasti nevkusu, musíte i zde respektovat zásadní pravidla, která udávají, jak ke kombinaci kovů přistupovat. Zlaté či stříbrné řetízky rozhodně nenoste v kombinaci s jednobarevnými náušnicemi. Totéž platí o náramcích. Seskupení náušnic, vyrobených z jednoho kovu a řetízků vyrobených z kovu jiného vypadá spíše komicky. 

Nebojte se sáhnout ani po rose gold špercích, které na vašem krku společně se zlatem či stříbrem vytvoří zajímavou harmonii studených a teplých tónů. 

Vsaďte na extravaganci

Milujete výrazné náhrdelníky, které poutají pozornost už z dálky? Proč ne. Otázkou je, jak je kombinovat s ostatními šperky, aby vynikly a nebyla upozaděna jejich krása. Nejlépe uděláte, když vsadíte tzv. na jednu kartu. Na zápěstí nechte houpat výrazný náramek a na prsty navlékněte nenápadné kroužky. Prstýnky jen lehce podtrhnou souhru šperků a nechají prostor pro extravagantní náramek, který jste si vhodně zvolili k vašemu outfitu. To samé platí při nošení okázalých náhrdelníků. Ty kombinujte s nenápadnými náušnicemi, které neodvrátí pozornost a jen dotvoří originalitu vašeho „looku“. 

Zóny a kombinace šperků

Ano, šperky je možné nosit na více místech. Obecně jsou však brány jako hlavní tyto tři: krk, zápěstí a uši. Dříve byste při vyplnění všech těchto zón šperky byli považováni za tvůrce módního faux pas. Dnes je však možné váš outfit doplnit vhodně zvolenými šperky kdekoliv jen chcete. Ovšem musíte brát v potaz všechna pravidla, která určují, jak je mezi sebou vhodně zkombinovat. 

tubus ČERNÝ 3srdíčko na protažení - řetízky STŘÍBRNÝ páry

Kombinace drahých kamenů

Rádi se obklopujete pěknými kousky a dáváte přednost kvalitou před kvantitou? Pak je pro vás tento odstavec jako stvořený. Nošení šperků s drahými kameny není vůbec od věci. Je jen důležité vědět, kdy si jaký typ šperku můžete moci dovolit. Do práce či na oběd s kamarádkou zvolte střídmější kousky, například řetízek s kamínky či blyštivý prstýnek. Večer do divadla či na ples si svůj dekolt ozdobte náhrdelníkem, který je doslova ukázkou luxusu. 

Je také vhodné držet se jednoho druhu. V praxi to znamená, že svůj dekolt ozdobíte náhrdelníkem se safíry a na uších se vám budou houpat stejně modré náušnice. Není vhodné kombinovat více barevných kamenů zároveň (výjimkou jsou například minimalistické prsteny s různobarevnými kamínky).

Jak kombinovat bižuterii

Jestliže jste propadli vkusným doplňkům z bižuterie, máme pro vás pár tipů, které vám osvětlí, jak je navzájem kombinovat. V ideálním případě byste se měli vyvarovat podivných kombinací materiálů, například dřevěné náramky a plastové prsteny. Tato různorodost spolu opravdu nevypadá dobře. Vsaďte na jeden druh a při nošení výrazných kousků se řiďte pravidlem „méně je více“. Pokud nosíte bižuterii, nekombinujte ji s pravými kovy. 

Kombinace šperků a doplňků

Před ranním odchodem z domu váháte, zda si nasadit hodinky či váš oblíbený náramek? Tento přežitek už dávno neplatí. Klidně nechce na zápěstí houpat společně s hodinkami také vkusný řetízek, který od masivnějšího kousku neodtrhne pozornost a pouze doplní celkový vzhled o jemný a elegantní kousek. 

Jak zkombinovat šperky a oblečení

Nyní, když víte, jak společně kombinovat různé druhy šperků, aby působily vkusně a vzájemně se nebily, je na čase odkrýt také téma šperků společně s oblečením. Nejedná se o žádnou vyšší dívčí a stačí znát pár bodů, které vám pomohou zazářit při každé příležitosti.

Business styl a šperky

Pracujete v sektoru, ve kterém je nutné dodržovat určitý dress code, který má jasně stanovené hranice? Nechcete se ochuzovat o možnost, nosit své oblíbené kousky také do práce? Protřiďte svou šperkovnici a v pracovních dnech sáhněte po jemných a decentních řetízcích či náramcích. Noste minimalistické náušnice a prsteny, které nebudou přitahovat pozornost, ale zároveň z šedé kancelářské myšky vykouzlí elegantní dámu, která má šmrnc. V naší nabídce najdete ideální kousky, které vašemu business stylu dodají energii a jiskru.

Šperky pro běžné nošení

Při čajovém dýchánku s kamarádkou nebo když vás popadne nákupní horečka zvolte šperky, které podtrhnou vaši aktuální náladu. Není nutné se řídit příliš svazujícími pravidly. Zároveň se řiďte výše zmíněnými pravidly, které vystihují podstatu nošení pravých šperků s drahými kameny či kombinaci různobarevných kovů. Nezapomeňte, že výraznější doplňky nesmí být zastíněny těmi ostatními. 

Šperky pro speciální příležitost

Čeká vás divadelní představení nebo každoroční ples? V tom případě můžete zvolit šperky s drahými kameny, které upoutají pozornost a pozvednou váš outfit o další úroveň. Zároveň dodají nositelce známku luxusu a elegance. Pokud se plánujete zúčastnit firemního večírku, doporučujeme vám zvolit šperky střídmého vzhledu, ideálně jemné náhrdelníky či náramky. Na párty v kruhu přátel je možné zvolit také kvalitní bižuterii.

13 mm STŘÍBRNÝ 28 mm + zirkon STŘÍBRNÝ

Šperky podle výstřihu

Při výběru šperků hraje důležitou roli také tvar výstřihu, který je rozhodující zejména při volbě náhrdelníků a řetízků. 

Jaké šperky nosit do kulatého výstřihu

Pokud chcete obohatit tričko či halenku s kulatým výstřihem o vhodný kus šperku, máte na výběr ze dvou možností. Buďto můžete sáhnout po kulatém náhrdelníku kolem krku, který utvoří souběžnou linii společně s lemem vašeho výstřihu. Druhou možností je řetízek s medailonkem, který by měl končit až na látce. Tím docílíte optického prodloužení krku.

Jaké šperky nosit do véčkového výstřihu

Tento typ přímo vybízí k volbě dlouhého náhrdelníku, který se samovolně svěsí a bude souběžný s výstřihem. Jeho konec by měl buďto přesahovat na látku nebo končit nad lemem výstřihu. 

Jaké šperky nosit s topem bez ramínek

Pokud nosíte korzetové šaty či trička bez ramínek, doplňte je nejlépe dlouhým řetízkem nebo visacími náušnicemi. 

Jaké šperky nosit ke košili

Nosíte košili do práce? V tom případě se řiďte pravidly, která se vztahují k business stylu. Jestliže ale máte tento kousek oblečení rádi a nosíte jej i ve volném čase, zapnutou košili můžete ozdobit výrazným náhrdelník, které stejně jako v případě kulatého výstřihu skvěle podtrhne linie, tentokrát ale límečku.

Jaké šperky nosit k roláku

V tomto případě se jedná vyloženě o typ náhrdelníku, který pomůže rozbít jednolitou plochu. Zvolte delší a klidně s jemným a minimalistickým vzhledem. Na rolák můžete připnout také zajímavou brož.

Doufáme, že po přečtení nepsaných pravidel, které se ale významně podílejí na vhodném vzhledu vašeho celkového outfitu, máte jasno, jaký šperk zvolit. Vždy dejte na vlastní pocity a náladu – sáhněte po kousku, ve kterém se budete cítit dobře a který jasně podtrhne vaši osobnost.