Jak čistit a udržovat šperky z různých materiálů

Péče o šperky je jakousi samozřejmostí, na kterou se však velmi často zapomíná. Materiály postupem času ztrácejí lesk, barvu a jejich stav ovlivňují také okolní faktory. Jak se tedy správně starat o šperky z různých materiálů, aby byly stále blýskavé a přitahovaly pozornost? Poradíme vám pár užitečných tipů, které pomohou s nenáročnou údržbou různých materiálů.

Údržba šperků z různých materiálů

Proč je pravidelná péče o vaše šperky tak důležitá? Tím hlavním je samozřejmě estetické hledisko, přičemž pomocí vhodného přípravku a hadříku zvládnete vyčistit téměř každý druh šperku. Podrobný návod „jak na to“ jsme vám sepsali níže, nyní si však pojďme nastínit další faktor, který je potřeba brát v úvahu. Při čištění šperků z různých materiálů také ovlivňujete jeho životnost. I drobné nečistoty, které nelze spatřit okem, mohou šperk poškozovat, dokud je neodstraníte. Stříbro může oxidovat, kovy ztrácet svůj lesk atd. Péči, kterou svým oblíbeným kouskům věnujete, vám vrátí svou hodnotou. Pravidelně pečované šperky jsou většinou vyšší hodnoty než ty, které leží zapomenuté v temném šuplíku a požírá je zub času. A jako třešnička na dortu je samozřejmě jejich atraktivita – lesk a sytá barva přitáhne větší pozornost k vaší osobě. 

Jak čistit šperky z různých materiálů?

Pravidelná péče o šperky se liší v závislosti na materiálu, ze kterého je vyroben. Každý totiž jinak reaguje v rozdílných podmínkách a při čištění je potřeba zvolit účinnou metodu, která nemusí být vždy stejná, ať už se jedná o stříbro či pravé perly.

Čištění šperků s pravými kameny

Říká se, že diamanty jsou nejlepším přítelem ženy. Proto bychom se o ně měli náležitě starat. My vám ale poradíme, jak vyčistit veškeré druhy drahých kamenů, které jsou velmi náchylné na okolní podmínky. Utrpět na vzhledu mohou například v důsledku náhlých změn teplot, vystavení se přímému slunci či po kontaktu s chemickými přípravky. 

Nejlépe uděláte, když je otřete pomocí hadříku, namočeného v teplé mýdlové vodě. Díky tomu ze šperku pustí také mastnota a dojde k obnovení lesku. Drahé kameny můžete vyčistit také pomocí kartáčku s jemnými štětinkami. Pozor – ne všechny kameny jsou tvrdé, dovolit si to můžete například při čištění diamantu, u ostatních drahých kamenů dejte pozor, abyste nepoškodili jejich povrch. 

Čištění šperků z pravých perel

Péče o pravé perly není na první pohled až tak náročná. Naopak jim prospívá časté nošení a přirozená mastnota lidské pokožky. Perly září a přitahují pozornost. Jednou za čas je však dobré otřít je vlhkým hadříkem a po očištění ošetřit olejem, který jejich povrch opět zvlhčí a zabrání poškození. 

Čištění stříbrných šperků

Pro vycídění stříbrného šperku můžete využít jeden z několika čističů, které jsou volně prodejné v drogerii. Vždy postupujte dle návodu na obalu přípravku a nezapomeňte na bezpečnostní pokyny – čističe obsahují čpavek, který by mohl nepříjemně podráždit dýchací cesty. Stříbrné šperky stačí namočit do sklenice s tímto čističem a po chvíli ho omýt proudem vody. Osušený šperk nechte doschnout na hadříku. Dbejte na doporučenou dobu, po kterou může být váš oblíbený kousek ponořený. Pokud ho v tekutině necháte delší dobu, hrozí, že ztratí lesk a budete ho muset nechat přeleštit.

Čištění zlatých šperků

Stejně jako v případě stříbra i zlaté šperky můžete ponořit do volně prodejného čističe. Díky tomu zvládnete vyčistit i složitější rytiny či vzory. Pro opětovné navrácení lesku je možné vyzkoušet pěny a krémy, které se rozleští suchým hadříkem nebo jemným kartáčkem. Zlaté šperky často trápí modré či zelené skvrny, které odstraníte kyselinou citronovou. Na agresivní látky nereaguje zlato, nýbrž ostatní kovy, které jsou obsaženy ve šperku. Podněty, které mohou mít negativní vliv na vaše oblíbené kousky, jsou například kosmetika obsahující jód, dlouhodobé užívání léku atd.

Čištění bižuterie

Úplně nejjednodušší možností, jak vyčistit zašlou bižuterii, je namočit ji přibližně na hodinku do směsi teplé vody a přípravku na mytí nádobí. Bižuterie se odmastí a očistí od nečistot. Po jejím vytažení ji můžete vyčistit jemným kartáčkem nebo vlhkým hadříkem. Opláchněte ji pod tekoucí vodou, aby na ní nezůstaly skvrny od přípravku. Doleštěte do sucha a nechte na stinném místě. 

Čištění šperků z chirurgické oceli

Pokud chcete vyčistit chirurgickou ocel, použijte opět jarovou vodu, která povrch dokonale odmastí. Sáhnout můžete také po jedlé sodě a vyčistit šperk z chirurgické oceli vzniklou „pastou“. Jestliže se váš oblíbený kousek skládá také z drobného kamínku zirkonu, můžete ho očistit stejně, jako šperk. Vyhněte se však tekoucí vodě, která by mohla uvolnit usazení. Raději jej otřete vlhkým hadříkem a doleštěte do lesku.

DSC_5394tubus STŘÍBRNÝ 1

Tipy pro čištění a udržování šperků

  1. Znáte pupalkový olej? Nejen že vám pomůže se suchou a citlivou pletí, ale také zvýší jas šperkům s drahými kameny. Ty můžete do oleje namočit na pár hodin a po vytažení otřít hadříkem přebytky, které z poškozené kamene vytečou. Pupalkový olej pěkně zacelí praskliny a pomůže šperku opět zazářit. Vyhněte se namáčení kovových částí.
  2. Na samém principu funguje použití pupalkového oleje také při čištění a pravidelné údržbě pravých perel. V tomto případě však povrch pouze přetřete namočeným hadříkem, perly nenamáčejte. 
  3. Pravidelně kontrolujte, zda kameny sedí v usazení tak, jak mají.
  4. Začal se váš perlový náhrdelník odlupovat? Na vině je jejich vysušení. Perly namažte olejem, při menším vysušení je ještě možné šperk zachránit. 
  5. Perlové šperky skladujte nejlépe samostatně v prodyšných látkových pytlíčcích. 
  6. Chcete, aby vaše stříbrné šperky nečernaly? Obnovujte jejich svrchní vrstvu rhodia, která snižuje riziko změny barvy.
  7. Je pro vás pracné čištění šperků zbytečně namáhavé a rádi byste sáhli po jednoduchém a nenáročném řešení? Vyzkoušejte ultrazvukovou čističku pro domácí použití. Ta si poradí téměř s každým materiálem, rozhodně byste však do čističky neměly dávat pravé perly, které by mohl ultrazvuk poškodit a narušit jejich povrch. 
  8. Možná si říkáte „Jak udržet šperky stále pěkné i bez čištění?“. Odpověď je nasnadě. Skladujte je nejlépe vždy odděleně, v látkových pytlíčcích nebo měkkých obalech. Vyvarujte se vystavení šperků přímému slunci a uložte je tam, kde nedochází k rapidnímu střídání teplot. Tímto způsobem jim prodloužíte životnost a oddálíte pravidelnou péči. 
  9. Babská rada pro čištění a udržování bižuterie radí, natřít povrch bezbarvým lakem na nehty, který šperk zacelí a zamezí ztrátě jasu a postupnému mizení barvy. 

Pomohli jsme vám s čištěním a údržbou šperků, které jsou vytvořeny z rozdílných materiálů? Pokud si na domácí čištění netroufáte, odneste jednou ročně vaše oblíbené doplňky do zlatnictví, ve kterém vám za pár stovek pomohou odstranit nečistoty a mastnotu. Díky zkušenostem a profesionálním metodám dosáhnou o poznání lepšího výsledku, než kdybyste se s nimi trápili doma. Běžnou údržbu šperků však zvládnete svépomocí. Péči byste jim měli věnovat každý měsíc, stačí opravdu málo a vaše šperky budou zářit novotou. Pokud si lámete hlavu s tím, jak uchovávat šperky a před čím je chránit, přečtěte si náš další článek, ve kterém vám představíme hned pět tipů pro zachování okouzlujícího vzhledu šperků.