Historie a význam různých typů kovů používaných ve špercích

Šperky jsou symbolem elegance a osobního stylu po dlouhá staletí. Jedním z nejdůležitějších prvků, které tvoří jejich základ, jsou vzácné kovy. Pojďme se společně podívat na to, kde se tady vzaly, jak dlouho zdobí naše zápěstí a dekolty a zároveň jaký vliv na ně má moderní doba a stále rozvíjející se technologie výroby šperků.

Zlaté šperky: symbol luxusu a trvanlivosti

Bohužel přesné datum objevu zlata nelze z historického hlediska přesně uvést. Archeologické nálezy nejsou dostatečné, a proto se o prvních setkáních se zlatem můžeme pouze dohadovat. Je ale jasné, že již 40 000 let před naším letopočtem byly ve španělské jeskyni nalezeny kousky přírodního zlata. V tu dobu v ní pobýval pravěký člověk. Jasné však je, že jeho zlatavá barva a lesk přitahovaly pozornost lidí již od pravěkých dob. První známé použití zlata se datuje do starověkého Egypta, kde bylo používáno k výrobě nádherných zlatých šperků pro faraony a jejich rodiny. Ve většině kultur bylo považováno za symbol bohatství a moci. Jako měnu však poprvé použili zlato obyvatelé Království Lýdie, konkrétně 700 let před naším letopočtem.

Zajímavostí je, že celkové zásoby tohoto vzácného kovu, kterého jsme byli schopni jakožto lidstvo nashromáždit, by se vešly do třech domů či na jeden lodní tanker. Zanedbatelné množství, že?

Stříbrné šperky: elegance a moderní nádech

Historie stříbra sahá do hluboké minulosti, kdy začalo být postupem času využíváno lidmi po celém světě. Společně se zlatem patří k nejstarším známým kovům. První nálezy stříbrných předmětů pocházejí z období, kdy naší zemi vládli Egypťané či obyvatelé Byzantské říše. Bylo používáno zejména pro výrobu nádobí, dekorativních předmětů a samozřejmě také šperků. Mělo praktický, ale i ceremoniální význam – například Egypťané věřili, že je stříbrné předměty ochrání před zlými silami. V době antického Řecka a Říma, bylo stříbro poprvé použito také jako měna. Postupem času však svou hodnotu začalo ztrácet a ve světě financí ho zcela nahradilo zlato. Proto se začalo ve velké míře využívat k výrobě různých předmětů, zejména stříbrných šperků

Největšími producenty stříbra byli jednoznačně Mexiko a Peru. V roce 1859 vypukla tzv. Stříbrná horečka, kdy bylo na území USA, konkrétně v Nevadě objeveno obrovské naleziště stříbra. 

Platinové šperky: vzácná krása

I když je platina velmi vzácný a drahý kov, její historii neprovází krvavé boje ani letité spory o území, jako například ceněné zlato. S platinou se lidstvo setkalo přibližně 1200 let před naším letopočtem, kdy z něj byly vyráběny například ceremoniální předměty v Jižní Americe. V Evropě byla platina, kvůli své našedlé barvě brána jako nečistá a byla považována za odpad. Oficiálně byl tento velmi vzácný kov objeven v 18. století při kolonizaci v Peru a Kolumbii. Masového využití se dočkala až v 1. polovině 19. století, kdy z ní Rusové začali razit mince. 

Šperky z chirurgické oceli: výdobytek moderní doby

Jedná se o velmi moderní kov. Pokud bychom však měli zajít k jeho kořenům, dostaneme se do roku 1847, kdy byly z oceli vyráběny pánské náramkové hodinky. O zhruba 40 let později se z ní začaly vyrábět šperky, zejména dámské náušnice, řetízky a prstýnky. Druhů oceli je velmi mnoho, nás ale konkrétně zajímá chirurgická. Jak už sám název napovídá, k jejímu masivnímu rozmachu přispělo moderní lékařství, které hledalo materiál, jež by byl vysoce odolný a vhodný pro výrobu chirurgických nástrojů. Jeho využití však přesahuje daleko za hranice medicíny. Postupně se začaly vyrábět šperky z chirurgické oceli jako na běžícím pásu, a to zejména proto, že byly velmi oblíbené i mezi těmi, kteří zkrátka jiný kov nesnesli – byli alergičtí. 

Měděné šperky: doplněk s vintage nádechem

Prvním opravdu masivně využívaným kovem je jednoznačně měď. Ta našla využití před 4200 lety př. n. l. k výrobě nástrojů. Najít ji nebylo těžké, jelikož se shlukovala na jednom místě v opravdu hojném množství a často také vystupovala až na povrch. V 8. století př. n. l. se začala měď využívat také k výrobě šperků. Je známým materiálem, který byl použit pro výrobu slitin – bronzu a mosazi. Od měděných šperků se upustilo, nicméně tento kov se stále hojně využívá v technickém průmyslu, například k výrobě drátů, okapů, střech atd.

Péče o kovové šperky

Samozřejmě každý materiál snáší okolní podmínky jinak. Zlaté šperky jsou velmi měkké a pokud nejde o slitinu, je o ně veliká starost. Stříbrné podléhají tzv. oxidaci, kdy po kontaktu s potem, lakem na vlasy, ale i obyčejnou vodou začnou černat. Chirurgická ocel je naopak velmi odolná a téměř nezničitelná. Jak se o šperky z různých kovů starat zjistíte v našem dalším článku.

Originální šperk si žádá originální řešení

V dnešní době se šperkaři často obrací k inovativním kombinacím kovů a experimentují s různými technikami a designy. Například kombinace zlata a stříbra nebo platiny s titanem jsou populární volbou pro ty, kteří hledají unikátní a moderní šperky. Moderní trendy tak odrážejí nejen pokrok ve šperkařském průmyslu, ale také proměnu vkusu a preferencí zákazníka.

Šperk s kamenem

Kovové šperky často doplňují kameny, které jim přidávají na kráse a šarmu. Diamanty, rubíny, safíry a smaragdy jsou jen některé z mnoha drahých kamenů, které si získaly na oblibě. Který je pro vás ten pravý a jaký význam v sobě skrývá? Ano, i podle toho je často šperk s kamenem vybírán a váha síle tohoto přírodního materiálu je přikládána již od pradávna. První známky tohoto „věroučení“ lze nalézt u paleolitických lidí, kteří nosili různé kameny jako amulety a talismany. Věřili, že jim poskytují ochranu, štěstí, sílu či bohatství. Během středověku a raného novověku se víra v sílu kamenů stala součástí magických praktik a alchymie. Lidé je používali k rituálům, kouzlům a léčbě nemocí. Kameny byly považovány za prostředky k dosažení spirituálního osvícení a ochraně před negativními energiemi.

Kovové šperky vyprávějí dávný příběh

Kovové šperky jsou nejen krásným doplňkem, ale mají rovněž hluboký historický a kulturní význam. Zlato, stříbro, chirurgická ocel a další kovy představují symboly luxusu, elegance a trvalosti. Kombinace těchto kovů s drahými kameny a moderními designy vytvářejí šperky, které nejen dokonale zdobí zápěstí či dekolt, ale také vyprávějí příběhy o stylu a individualitě svého nositele či nositelky. 

Pozvedněte svůj šperk na další úroveň

Chcete ozvláštnit svůj kousek něčím, co ho k vám neodmyslitelně připoutá? Skvělou volbou jsou personalizované šperky s gravírováním. Překvapivě ani tato metoda není výdobytkem moderní doby – s gravírováním se začalo již ve starověku, kdy byly kovové plíšky zdobeny ručně vyrytými symboly, iniciály nebo osobními zprávami. Šlo o způsob, jak vytvořit jedinečné a osobní šperky, které ponesou sentimentální hodnotu a budou připomínat důležitou událost či vzájemné pouto. První doložené šperky s gravírováním pocházejí z antických civilizací, konkrétně starověkého Řecka a Říma, kde byly zdobeny různými motivy a nápisy. 

U nás v Midorini však šperky gravírujeme pomocí velmi přesného laseru, který zvládne bezchybně přenést na medailonek téměř cokoliv – osobní vztah, jedinečnou vzpomínku či vaši nehynoucí lásku a zachytí opravdu i ty nejmenší a nejpropracovanější detaily. Jde o moderní šperkařskou techniku, která si ve světě získala spoustu příznivců, jež na krku či zápěstí hrdě nosí svůj vlastní příběh.