Alergie a šperky

Alergie a šperky: Bezpečnost chirurgické oceli a stříbra

Pro některé z nás mohou být šperky nejen výrazem osobnosti, ale také noční můrou – některé typy kovů obsahují například měď či nikl, a právě tyto prvky mohou vyvolávat alergickou reakci. Naštěstí existují alternativy, které vypadají krásně a také minimalizují riziko podráždění. Dnes se blíže podíváme na bezpečnost chirurgické oceli a stříbra.

Bezpečnost chirurgické oceli

Tento poměrně moderní kov se pro svou bezpečnost a hypoalergenní vlastnosti stal velmi rychle oblíbenou volbou nejen mezi lidmi s citlivou pokožkou. Složení chirurgické oceli obsahuje převážně železo, chrom a nikl. Je však poskládáno v takovém poměru, aby nedráždilo pokožku a minimalizovalo riziko alergických reakcí.

  • Železo poskytuje sílu a pevnost,
  • chrom přispívá k odolnosti vůči korozi a oxidaci,
  • obsah niklu je obvykle u chirurgické oceli minimalizován na minimum, zajišťuje perfektní lesk šperku.

Použití chirurgické oceli

Chirurgická ocel je široce využívána ve zdravotnickém průmyslu pro výrobu chirurgických nástrojů, implantátů a dalších zařízení. Její pevnost, odolnost a hypoalergenní vlastnosti z ní dělají ideální materiál právě do míst, na kterých je nejdůležitější bezpečnost, minimální riziko vzniku infekce či již výše zmíněné alergické reakce.

Mimo zdravotnictví se chirurgická ocel používá také ve šperkařství pro výrobu nadčasových kousků. I u nás najdete elegantní a minimalistické šperky z chirurgické oceli, které jsou svým vzhledem zkrátka nepřehlédnutelné.

Vlastnosti chirurgické oceli

Jednou z klíčových předností, která činí chirurgickou ocel tak atraktivní pro mnohé z nás, je její schopnost odolávat korozi a zachovávat svou původní barvu i v ne příliš vyhovujících podmínkách. Je tedy jisté, že šperky a další předměty vyrobené z chirurgické oceli zůstávají zářivými i při pravidelném nošení, bez jakéhokoliv škrábance. Bez ohledu na prostředí, ve kterém se se šperkem pohybujete, ať už jde o vlhko či chemické přípravky, chirurgická ocel si udržuje svou kvalitu a estetický vzhled.

Bezpečnost stříbra

Stříbro je relativně drahý kov, který se využívá k výrobě šperků a jiných esteticky přitažlivých předmětů. Jeho složení je relativně jednoduché, přičemž čisté stříbro je téměř vždy smíšeno s malým množstvím jiných kovů, aby získalo potřebnou pevnost a odolnost. Konkrétně se nejčastěji jedná o měď, která je zastoupena méně než 10 %. Právě tento poměr zajišťuje, že stříbro je ideálně pevné pro výrobu šperků, zatímco zůstává dostatečně měkké na zpracování různých detailů. Obecně je stříbro považováno za bezpečné pro většinu populace, protože obsah jiných kovů nezpůsobuje běžné alergické reakce. Nicméně, někteří lidé mohou mít alergie na stříbro samotné, což je vzácnější, ale stále možné.

Použití stříbra

Stříbro je využíváno v mnoha odvětvích díky svým unikátním vlastnostem. Možná to někoho překvapí, ale nejenže je oblíbeným materiálem pro výrobu šperků, díky své nepřehlédnutelné kráse a lesku, ale také se používá v elektronice pro vedení elektřiny. Má totiž úžasné vodivé vlastnosti. Ze stříbra se vyrábějí také příbory a nádobí, dnes už sice méně, ale stále byste nějaké kousky našli. Právě všestranné vlastnosti dělají z blyštivého kovu nepodceňovanou součást moderního průmyslu, která si našla své místo v mnoha oblastech.

Vlastnosti stříbra

Nejvýraznější vlastností stříbra je zkrátka atraktivní vzhled. Proto je ho nejhojnější zastoupení ve šperkařství. Vyrábí se z něj náušnice, prsteny a mnohé další. U nás najdete stříbrné náramky a náhrdelníky, které vás jistě upoutají svou líbivou září. Mezi další vlastnosti patří tepelná a elektrická vodivost. Stříbro je rovněž antibakteriální a možná vás to překvapí, ale našli byste ho také v obvazech, které mají chránit ránu a udržovat místo čisté. Právě zde působí stříbro jako ochranná látka.

Alergie a šperky z chirurgické oceli nebo stříbra?

Pokud jde o alergiky, chirurgická ocel nabízí vyšší jistotu, že nezpůsobí alergickou reakci než stříbro. Právě že někteří lidé mohou být alergičtí na stříbro, zejména pokud mají velmi citlivou pokožku. V každém případě je jasné, že chirurgická ocel je lepší volbou. Je však důležité mít na paměti, že reakce na šperky je zcela individuální a abyste našli ten pravý pro vás, je nutné vyzkoušet je na vlastní kůži.

Projevy alergie na kovové šperky

  • Častým projevem alergie na kovy je podráždění kůže kolem oblasti, kde jsou šperky nošeny. Může se jednat o zarudnutí, svědění, pálení nebo vyrážky.
  • Lidem, kteří trpí ekzémy, se může tento stav nošením kovových šperků ještě zhoršit.
  • Někteří jedinci mohou pociťovat zvýšenou citlivost nebo otok právě v oblasti, kde nosí například stříbrné šperky.
  • Pokud dojde k poškrábání nebo poškození pokožky v důsledku alergie na kovy, může se vyvinout zánět nebo dokonce infekce.
  • V extrémních případech je možné, že se objeví také zvýšená teplota.
  • Podráždění nevhodnými náušnicemi se projevuje zahnisanou a zarudlou dírkou či celým ušním lalůčkem.

Předejděte alergii na stříbro či chirurgickou ocel

  • Existuje i způsob, jak minimalizovat riziko vzniku nepříjemné alergické reakce. Šperky chráněné rhodiem nabízejí další vrstvu ochrany a bezpečnosti pro ty, kteří mají sklony k alergiím. Rhodium je drahý druh z rodiny platinových kovů, který se často používá k povrchovému pokovování šperků, zejména těch vyrobených z méně odolných kovů, jako je například stříbro. Tento proces, známý jako „rhodiování“, vytváří ochrannou vrstvu na povrchu šperku, která snižuje riziko alergických reakcí u citlivých jedinců. Rhodium je hypoalergenní a odolává korozi a změnám barev, což z něj činí ideální materiál pro povrchovou úpravu.
  • V případě, že nosíte svůj oblíbený šperk nepřetržitě, měli byste ho nechat čas od času u šperkaře, který obnoví vrstvu rhodia a podpoří tak nejen jeho delší životnost, ale také vaši bezpečnost.
  • Pokud chcete přirozeně předejít podráždění kůže, vyhněte se nošení problematických kovů, jako je například zlato. Raději zvolte šperky z chirurgické oceli nebo ze stříbra s označením 925 - u těchto máte jistotu, že neobsahují vysoké množství niklu.
  • Předejít alergii můžete i prevencí. Sundávejte si šperky před mytím nádobí, sprchou, zkrátka, než přijdete do kontaktu s vodou. Ta totiž narušuje přirozenou strukturu pokožky a umožňuje niklu pronikat do kůže. Tím dochází k podráždění a následně alergické reakci.
  • Udržujte své šperky čisté a v dobré kondici. To obnáší správné uskladňování do neprodyšných šperkovnic, které je ochrání před působením světla a vzduchu. Správná péče o šperky předejte předčasnému vymizení vrstvy rhodia. Čistěte kovy podle toho, o jaký se konkrétně jedná. Podrobný návod „jak na to“ najdete v našem starším článku.
  • Nechcete se svého oblíbeného kousku vzdát? Napudrujte si místo, na kterém ho nejčastěji nosíte. Tím zabráníte pocení se a předejdete narušení struktury pokožky.

Trápí vás alergie na šperky? V tom případě doufáme, že vám náš nový článek pomohl a vyzkoušíte některou z ověřených rad. Tak směle do toho!